Unghiile ingalbenite

Unghiile spun multe despre starea noastra generala de sanatate. Cand se decoloreaza, de obicei este semn de infectie sau ciuperca unghiei. Poate sa fie si o cauza a actiunii unor produse precum lacurile de unghii, sau poate fi o reactie alergica. Uneori unghiile ingalbenite sunt un simptom al unor probleme mai grave, cum ar fi afectiuni pulmonare cronice, afectiuni maligne, blocaj limfatic si chiar artrita reumatoida. Vom descoperi in cele ce urmeaza cauzele ingalbenirii unghiilor si cum sa scapam de aceasta problema.

Cauze posibile ale ingalbenirii unghiilor

In mod normal, dupa ce o unghie a fost afectata de lacuri sau produse dure, se regenereaza iar noua unghie are un aspect sanatos si o culoare limpede. Insa daca unghia continua sa fie ingalbenita, s-ar putea sa existe o afectiune in organism. Uneori, unghiile ingalbenite semnaleaza o afectiune mult mai grava. Carentele de vitamine sau minerale pot cauza ingalbenirea unghiilor, iar aportul de suplimente cu multivitamine in alimentatie poate rezolva aceasta problema.

In unele cazuri, unghiile care raman ingalbenite chiar si dupa mai multe tratamente pot fi o cauza a afectiunilor tiroidiene, psoriazis sau diabet. Foarte rar, unghiile ingalbenite pot semnala prezenta cancerului de piele. O afectiune numita sindromul unghiei galbene (YNS) este caracterizata prin culoarea galbena persistenta a unghiei si probleme respiratorii sau limfatice.

Cum scapam de unghiile ingalbenite

Tratamentul unghiilor galbene se stabileste in functie de cauza. Cel mai probabil, unghiile se decoloreaza din cauza unei infectii sau a unui produs pe care l-ati folosit. Tratamentele pe care vi le prezentam mai departe se bazeaza pe acele cauze ale decolorarii. Cu toate acestea, este bine sa stim ca tratamentele facute acasa nu sunt intotdeauna eficiente. Consultati medicul daca aceste tratamente nu dau rezultate.

Ulei de arborele de ceai

Daca unghiile se decoloreaza ca urmare a unei infectii bacteriene sau fungice, uleiul de arbore de ceai este un tratament accesibil pe care sa il incercati. Amestecati una sau doua picaturi din acest ulei cu un ulei transportor cum ar fi uleiul de masline, cocos sau jojoba si aplicati pe unghia afectata. Un studiu arata ca uleiul de arbore de ceai poate opri in mod eficient multiplicarea tulpinilor de fungi in unghie.

Bicarbonat de sodiu

Ciupercile (fungii) se dezvolta in medii care au un nivel pH acid. Daca stati cu picioarele sau cu degetele in apa fierbinte amestecata cu bicarbonat de sodiu puteti impiedica raspandirea fungilor. Bicarbonatul de sodiu creeaza un mediu alcalin si, dupa cateva spalari, unghiile devin mai sanatoase.

Ulei de Oregano

S-a demonstrat ca uleiul de Oregano are proprietati antimicrobiene. Este eficient impotriva bacteriilor si ciupercilor, fiind considerat o solutie de tratament daca nu stiti sigur ce cauzeaza ingalbenirea unghiilor. La fel ca uleiul de arbore de ceai, uleiul de oregano trebuie amestecat cu un ulei transportor inainte de aplicarea topica pe unghiile afectate.

Peroxid de hidrogen

S-a aratat ca peroxidul de hidrogen ajuta la albirea dintilor daca este combinat cu bicarbonatul de sodiu, fiind un ingredient des utilizat in pastele pentru albirea dintilor. Peroxidul de hidrogen are capacitati de “oxidare”, de aceea indeparteaza petele eficient. Acest lucru inseamna ca este un tratament bun pentru petele de pe unghii cauzate de produsele folosite. Pigmentul din lacurile de culoare inchisa se poate infiltra in smaltul unghiei, provocand aparitia petelor permanente. Peroxidul de hidrogen patrunde adanc in unghie si reduce coloratia, asemanator cu modul in care decolorantul indeparteaza culoarea din par. Daca introduceti unghiile in peroxid de hidrogen amestecat cu apa calda, petele se reduc si daca adaugati si bicarbonat de sodiu rezultatul va fi mai bun.

Vitamina E

Se stie ca vitamina E ajuta celulele sa ramana hidratate si sa fie mai sanatoase. Pielea, parul si unghiile capata un aspect plin de sanatate daca organismul are multa vitamina E. Studiile clinice au aratat de asemenea ca vitamina E este un tratament de succes pentru sindromul unghiei galbene. Sindromul unghiei galbene este exact ceea ce va imaginati — o afectiune care provoaca decolorarea unghiilor, le face rigide si ingrosate. Deoarece vitamina E stimuleaza cresterea sanatoasa a unghiilor, poate fi aplicata local sau administrata oral pentru cresterea rapida a unghiilor.

Tratament medicamentos

Daca ingalbenirea unghiilor este cauzata de levuri sau bacterii, incercati tratamentele de mai sus pentru a remedia problema. Daca este cauzata de fungi, cateva medicamente cu administrare orala pot fi eficiente, precum terbinafina (Lamisil) sau itraconazol (Sporanox). Ambele medicamente au fost raportate de catre FDA ca fiind potential daunatoare pentru ficat daca sunt administrate pe termen lung. Intr-adevar induc cateva reactii adverse, cum ar fi diaree si dureri abdominale. Puteti incerca ciclopirox (Penlac Nail Lacquer) ca alternativa. Ciclopirox se aplica pe unghie in acelasi mod ca lacul de unghii. Toate aceste tratamente necesita saptamani sau luni pentru rezultate bune. Unghia sanatoasa va creste treptat peste unghia ingalbenita. Trebuie sa stiti ca niciun tratament antifungic oral sau local nu este 100% eficient iar reaparitia ciupercii unghiei este un fenomen des.

Preventia ingalbenirii unghiilor

Puteti preveni decolorarea unghiilor mentinand o igiena corespunzatoare a acestora. Evitati saloanele si spa-urile de unde ati putea contracta infectii fungice si alte afectiuni. O manichiurista buna utilizeaza instrumente dezinfectate sau de unica folosinta pentru fiecare client. Nu folositi acetona mai des de o data pe saptamana si folositi o solutie de curatare mai putin agresiva si care nu contine acetona.

Taiati-va unghiile periodic si curatati murdaria de sub unghii folosind o periuta, o data sau de doua ori pe saptamana. Purtati intotdeauna sosete curate si expuneti picioarele la aer curat pentru a evita infectiile unghiilor, cum ar fi ciuperca piciorului.

Cazuri grave

Dupa tratamentele efectuate acasa, starea dumneavoastra ar trebui sa se amelioreze. Daca nu observati o imbunatatire in decurs de 10 zile pana la doua saptamani, faceti o programare la medic. Medicul va face teste pentru a stabili daca este vorba despre infectii cu fungi, levuri, bacterii, sau ceva mai grav.

Daca observati aparitia unor dungi inchise la culoare pe unghii, consultati imediat medicul. S-ar putea sa aveti nevoie de parerea unui dermatolog.

In final…

Ingalbenirea unghiilor este un fenomen des intalnit. Exista o multime de tratamente pe care le puteti face acasa pentru a scapa de aceasta problema. Uneori, unghiile galbene sunt un simptom al unei afectiuni mai grave. Nu trebuie ignorate, iar descoperirea cauzei este un pas catre regenerarea unghiilor si starea generala de sanatate mai buna.