Incercarile de a identifica terapii sau de a apela la tot soiul de experimente pentru a reduce cearcanele au fost si sunt numeroase. Nu exista nici n acest moment studii validate care sa arate ca exista o cale unica de a rezolva aceasta problema tocmai pentru ca, in general, cauzele sunt variate si depind de mai multi factori (inclusiv stresul fizic si psihic contribuie la accentuarea acestei conditii).
Caracteristicile histologice ale cearcanelor sugereaza ca potentialele cauze ar putea fi rezumate la:
Pigmentarea excesiva este una din cauzele frecvente ale aparitiei cearcanelor si este legata de o melanocitoza cutanata: inestetism care se manifesta ca o curba usoara intunecata sub ochi si mai evidenta atunci când este insotita de umflarea acestei zone (asa numitele pungi de sub ochi).
Melanocitoza cutanata se datoreaza atât factorilor genetici cât si celor ambientali, incluzând numeroase leziuni benigne derivate din hiperpigmentare si caracterizate de prezenta melanocitelor din derma: uneori aceste leziuni sunt prezente inca din nastere. Din punct de vedere clinic, melanocitele din derm sunt de culoare gri-albastrui, ele reprezentând consecinta transmiterii pigmentului de culoare neagra prin derm: iar cele care sunt localizate in zona periorbitala ar putea constitui una din cauzele formarii cearcanelor.
Avansarea in varsta si oboseala persistenta, dublata de stres determina un blocaj al circulatiei sangelui in zona infraorbitala insotita de colorarea tipica, movulie, a cearcanelor. Deseori pielea pleoapei inferioare, de deasupra muschiului orbital, prezinta un strat de grasime atât de subtire incat pare aproape inexistent: astfel, umbra intunecata a cearcanelor poate fi vazuta datorita proeminentei plexului vascular de baza.
Aceasta stare are implicatii asupra intregii zone suboculare si arata exact ca o pata mov cu vase de sânge evidente, acoperite doar de un strat fin de piele. Aceasta imperfectiune – perceputa cel mai adesea ca un inestetism – este evidenta mai ales in perioada menstruala la femei. Pentru a testa gravitatea cearcanelor putem pune efectiv degetul pe pielea de sub ochi: daca pata intunecata va creste, se va extinde si chiar daca vor exista câteva zone luminoase culoarea mov va persista atunci acesta este testul de diagnosticare al gradului de vascularizare al acestei zone.
Nici o persoana nu poate scapa de semnele imbatranirii: de fapt, de-a lungul timpului, colagenul si elastina prezente intr-un strat subtire in pleoapa inferioara sufera modificari chimico-fizice ale caror consecinte presupun degradarea structurii proteice: aceste modificari apar dupa expunerea la radiatii UV si datorita procesului degenerativ natural al pielii.
Colagenazele sunt enzime care degradeaza colagenul: in procesul fiziologic de imbatrânire actiunea acestor enzime este mult ameliorata – fiind favorizate indeosebi de razele ultraviolete. Zona afectata in principal de fenomenul de photoageing este, fara indoiala, conturul ochilor: laxitatea cutanta datorata photo-ageing-ului determina aparitia un contur pe pleoapa inferioara care, in timp, se transform in cearcan.
Fenomenul de hiperpigmentare secundara post-inflamatorie este cauzat de o dermatita atopica (o dermatita cronica, eritematoasa, pruriginoasa, caracterizata de o piele uscata si cu eczema a carei cauza este o alergie de contact (pielea prezinta mâncarimi si mici vezicule care se descuameaza, chiar eczeme). Când dermatita persista pentru mult timp tinde sa se cronicizeze si daca observam cu atentie reducerea eritemului, pielea pare uscata, cu fisuri si crapaturi. Cearcanele intunecate, de fapt, predomina la persoanele alergice deoarece acestea continua sa zgârie si sa frece zona din jurul ochilor care si asa este extrem de sensibila: in acest fel, se acumuleaza mai mult lichid sub ochi – aspect cauzat chiar de alergie.
Regiunea suboculara ar putea fi comparata cu un burete care ajuta la acumularea de lichid in caz de edem local sau sistemic. Umflatura care apare sub ochi, destul de vizibila la femeile in vârsta, de obicei, este cauzata de edem dar, asa cum ama precizat acestea pot fi cauzate de alergii si permeabilitatea capilara excesiva ceea ce conduce la o slabire a vascularizarii zonei respective.
Subtierea pielii din jurul ochilor si vascularizarea excesiva fac vasele de sânge evidente si vizibile. Dermul se subtiaza deoarece scade numarul si activitatea fibroblastelor care produc colagen, a glicozaminoglicanilor, fibrelor elastice, fibrelor reticulare si glicoproteinelor. Deshidratarea este un alt factor care nu ar trebui sa fie subevaluat deoarece se considera ca este una din cauzele care contribuie la formarea cearcanelor si a ridurilor.
De fapt, pâna la 25 de ani pielea este mai moale si mai relaxata datorita unor mecanisme specifice care permit retinerea apei. Pielea este caracterizata de o familie de lipide, de glicozaminoglicani (GAGs), care impreuna cu proteoglicanii leaga moleculele de apa garantând o hidratare profunda. Imbatrânind, activitatea de retentie a apei se diminueaza iar consecinta inevitabila este o pierdere generala si excesiva de apa. Tot cu inaintarea in vârsta, activitatea glandelor pielii se diminueaza iar pielea produce mai putin sebum, ca atare este mai instabila si mai putin protejata.
Sfaturi pentru sanatatea si frumusetea ochilor – de la o esteticiana pentru esteticiene
Cum privim lumea? Obositi, dezamagiti, incordati/rigizi,veseli…deci prin intermediul ochilor trasmitem celorlalti propria stare. Teama, neincrederea, ingrijorarea cu trecerea timpului sunt stari de spirit care duc la aparitia asa numitei „laba gâstii”; ridurile verticale ne avertizeaza referitor la oboseala de la nivelul ficatului ( Medicina Traditionala Chinezeasca), umflarea pleoapei superioare ne vorbeste despre problemele vezicii biliare sau poate indica aparitia pietrelor la rinichi, etc. De ce anume trebuie sa tinem cont noi, esteticienele, in cabina legat de aceasta parte a fetei atât de importanta?
Ochii au nevoie de un repaus total, de o abstinenta de imagini (aici clienta trebuie sa fie sfatuita si ghidata sa inchida ochii in mod constient deoarece in acel moment se favorizeaza eliberarea emotiilor opresive, permitând astfel sistemului nervos o resetare si in acelasi timp ne permite noua sa intervenim in mod receptiv imbunatatind estetica faciala.
In acest caz specific este nevoie sa folosim produse speciale pentru igiena si tratamentul zonelor cutanate din jurul ochilor, trebuie sa luam in considerare structura specifica a pielii (aici lipseste cu desavârsire sau este foarte redus hipodermul, pielea fiind cu mult mai subtire ca strat, comparativ cu restul corpului), cât si de pH-ul acestei zone care este putin alcalin (aproximativ 7,3).
Toate produsele folosite trebuie sa aiba o puritate maxima, de la produsele de curatare la compresele pentru pleoape, de la creme la geluri – este de preferat folosirea produselor cu un PH adecvat zonei oculare, eventual fara parfum. Pentru tratamentul acestei zone se folosesc demachiante sau dischete imbibate cu lotiuni tonifiante care sa nu contina alcool ci sa fie pe baza in principal de tei, musetel, hamamelis, albastrele si creme de protectie sub forma de microemulsii pe baza de extracte specifice pentru fiecare problema (anti-rid, tonifiere, anti-edem, creme hidratante, etc).
Printre produsele pentru ingrijirea ochilor nu trebuie sa uitam emolientele pentru gene, care contin ulei de ricin sau vitamine, acestea conferind stralucire si elasticitate, dar, de asemenea ajutând si la indesirea acestora.
Este esential pentru sanatatea si frumusetea ochilor sa se urmeze un stil de viata eubiotic, ceea ce presupune evitarea anumitor aspecte: fum, lumina artificiala, utilizarea excesiva a calculatoarelor si televiziunea pot provoca iritarea conjunctivei si o reducere a microcirculatiei oculare. Gimnastica oculara favorizeaza buna stare vederii. Din punct de vedere alimentar, un consum adecvat de alimente bogate in vitamina A (morcovi, galbenus de ou, ulei de ficat de cod, etc), si vitamina E, care desfasoara o actiune foarte importanta impotriva radicalilor liberi si contine un element foarte important pentru functia vizuala-rodopsina (albumina prezenta in retina ochiului).
Afinele sunt foarte utile pentru continutul lor cu o actiune puternic antioxidanta pentru vasele oculare, la fel si pestele, cum ar fi macrou, hering, cod, ton, care, datorita continutului lor de acizi grasi nesaturati ajuta la mentinerea elasticitatii membranelor oculare.
Si, in sfarsit stimati colegi amintiti-va sa exprimati mai des prin zambet, acesta fiind o manifestare a sufletului nostru.