Totul despre protectia solara si o piele sanatoasa

In siguranta sub soare

Radiatiile UVA si UVB, care provin de la soare ajung la sol si intervin in mod direct in procesul de melanogeneza si pigmentare a pielii. Asupra corpului uman, ele determina efecte pozitive (actiune impotriva rahitismul pentru cresterea sintezei de vitamina D, actiune antibacteriana, fotosinteza melaninei, transpiratie) si negative (imbatrânirea pielii, deteriorarea ADN-ului cu riscul de aparitie a tumorilor).

Radiatiile UVA sunt responsabile de fotoimbatrânire, de procesele neoplazice si de reactiile fotoalergice. Razele UVB cauzeaza inrosirea pielii, sunt responsabile pentru aparitia eritemelor, stimuleaza sinteza melaninei si favorizeaza aparitia cancerului. Cele mai serioase prejudicii cauzate de radiatiile solare sunt cele pe termen lung, inclusiv formele de cancer de piele.

Pielea activeaza sistemele de aparare datorita prezentei melanocitelor, celulele localizate in zona de granita intre epiderma si derma, foarte specializate si capabile de a sintetiza un pigment de culoare inchisa, melanina. Bronzarea este unul dintre sistemele de protectie naturala a pielii ca raspuns la o agresiune fizica, cum ar fi expunerea solara.

Un parametru important in evaluarea sensibilitatii la radiatiile solare este fototipul pielii (I-VI), care se refera la diferite caracteristici, inclusiv culoarea pielii, parului si a ochilor. Persoanele cu tipuri de piele mai deschise (tip de piele I si II) vor trebui sa aleaga produsele de protectie solara cu protectie ridicata si foarte ridicata. In schimb, pentru subiectii care au un tip de piele mai inchisa (fototipul V si VI), pur si simplu pot aplica produse cu protectie medie sau mica.

Produsele solare au scopul de a asigura o protectie extinsa pe intreg spectrul UV, pentru a limita daunele expunerii asupra pielii. Substantele cu actiune protectoare utilizate sunt impartite in ecranele solare (reflecta si/sau imprastie radiatii intr-un mod fizic) si filtre (molecule naturale sau sintetice, care interactioneaza cu radiatii cu lungimi de unda specifice). Filtrele solare pot fi clasificate in filtre UVA si UVB. Cele existente pe piata sunt, in general, destinate atât protectiei UVA (responsabile de imbatrânirea prematura), cât si UVB (responsabile de arsurile solare).

Factorul de protectie solara (SPF sau FP) se refera la capacitatea de protectie solara impotriva arsurilor solare cauzate de UVB. Eficacitatea produselor de protectie solara ar trebui sa fie indicata pe eticheta prin referire la gradul de protectie oferit, cum ar fi: „mediu”, „scazut”, „mare”, „foarte mare.” Fiecare categorie trebuie sa fie echivalenta cu un grad de protectie impotriva razelor UVA si UVB, ca in tabelul de mai jos.

 

Categoria indicate pe eticheta

Factorul de protectie solara indicat pe eticheta

Factorul de protectie masurat

Protectie scazuta

6

6 – 9,9

10

10 – 14,9

15

15 – 19,9

Protectie medie

20

20 – 24,9

25

25 – 29,9

Protectie inalta

30 30 – 49,9
50

50 – 59,9

50+

>60

Fotoprotectia nu se rezolva numai cu alegerea produsului potrivit, adaptat la caracteristicile pielii si conditiile de expunere. Fiecare dintre noi ar trebui sa adopte o abordare cuprinzatoare a expunerii, care ne permite sa ne bucuram de beneficiile sale, fara riscuri pentru sanatatea si frumusetea pielii.

Noua generatie de filtrele solare are factori de protectie foarte mare mentinând in acelasi timp texturi moi care permit aplicarea usor si rapid, fara reziduuri. In plus, s-a extins gama de suplimente care pregatesc pielea pentru soare, intarind apararea naturala si reducând stresul oxidativ. Folosirea produselor potrivite, asociate cu comportamente sanatoase enumerate mai jos, va permite indepartarea riscurilor.

10 reguli pentru a deveni prieteni cu soarele

  •  Expunerea excesiva la soare este un risc grav pentru sanatate. Este important sa se cunoasca si sa se evite daunele pe care soarele poate provoca pielii. Nici un produs nu filtreaza toate razele UV, dar utilizarea adecvata a energiei solare protejeaza impotriva riscului de cancer de piele, previne inrosirea si eruptiile cutanate si previne imbatrânirea foto a pielii.

 

  • Este important sa se compare si sa se aleaga produsele solare in functie de tipul de piele (fototipul), expunerea si localizarea (zapada, mare, piscina, nisip etc.). Folosirea produselor solare, care ofera o protectie suficienta, solicitând consilierea, in caz de dubiu, a medicului sau a farmacistului. Sa se acorde mai multa atentie radiatiilor solare, atunci când expunerea se face in apropierea apei, pe zapada sau pe nisip.

 

  • Nu va expuneti la soare prea mult timp, chiar daca folositi un produs pentru protectie solara de UVA + UVB. Nici un produs protejeaza in total.

 

  • Evitati, cu toate acestea, cele mai fierbinti ore (11:00 – 15:00) si stati la umbra intre orele 11:00 si 13:00, amintindu-va ca arborii, umbrele si copertine nu protejeaza complet impotriva radiatiilor solare.

 

  • Incercati sa nu va ardeti. Mai ales atunci când soarele este la apogeu, este recomandabil sa se poarte un tricou, o palarie cu boruri largi si ochelari de soare.

 

  • Amintiti-va sa aveti o grija deosebita pentru copii. Fotoprotectia trebuie sa fie deosebit de riguroasa, de la imbracamintea adecvata pâna la aplicarea unui produs de protectie solara cu factor protectie foarte mare (SPF 50+) pe toate partile descoperite ale corpului, fara a uita mâinile, picioarele si urechile. Si este recomandabil sa nu se expuna copiii la soare in primele sase luni de viata si pe perioade moderate pâna la trei ani, evitând mijlocul zilei.

 

  • Aplicati factorul de protectie inainte de expunerea la soare. Faptul ca sunteti deja bronzati nu este o protectie suficienta.

 

  • Se aplica in mod corect o cantitate suficienta de crema si se repeta operatiunea, mai ales dupa inot sau daca transpirati ambudent. Nu uitati sa se aplicati lotiunea pe toate partile corpului expuse la soare.

 

  • Protejati-va pielea si când faceti baie in mare sau la piscina, deoarece razele solare actioneaza chiar si când sunteti in apa.

 

  • Utilizati produse care va protejeaza atât impotriva UVA cât si impotriva UVB. Folositi produse care ofera o protectie medie, cu factor 20 sau 25.