Aminoacizii reprezinta componente esentiale ale pielii, ale corpului uman si ale proceselor sale biologice, deci nu este deloc surprinzator faptul ca au un rol esential in repararea si intinerirea pielii afectate de leziuni solare, acnee, exfoliere chimica si tratamente cu laser. Mentinerea acestora in rutina de ingrijire este importanta pentru a pastra un aspect tânar cât mai mult timp. Medicii si esteticienii au sarcina dificila de a decide care peptide (combinatii de aminoacizi), suplimente de proteine (printre care se numara si faimosul colagen) si factori de crestere (lanturi complexe de aminoacizi) sunt cele mai eficiente pentru sanatatea pielii.
Sa aruncam o privire asupra celor mai importanti aminoacizi din punct de vedere al sanatatii pielii. Urmatoarea lista partiala include aminoacizii, in ordinea importantei lor pentru ten, pe baza cantitatilor gasite in pielea umana: lizina, prolina, alanina, hidroxiprolina, acid glutamic, arginina, acid aspartic, serina, lizina, leucina, treonina si fenilalanina.
Colagenul este alcatuit din (hidroxi)prolina, lizina si glicina. Elastina utilizeaza acelasi grup, dar si valina si alanina. Ca in toate cazurile de combinatii de proteine, secretul conectarii aminoacizilor ii face „lipiciosi”, astfel incât se pot lega unul de celalalt printr-un proces numit hidroxilare. Principalii actori din fabricarea hidroxiprolinei si a celorlalti aminoacizi modificati sunt vitamina C si glutationul, deoarece restabilesc continuu acidul ascorbic, dupa ce oxideaza in procesul de hidroxilare.
Pielea foloseste in mod continuu aminoacizi pentru procesele de intretinere si reparare. Aceste procese au loc prin construirea de proteine esentiale care ajung sa formeze o adevarata „infrastructura” a pielii. Proteinele precum fibrilina si tropoelastina sunt esentiale pentru producerea elastinei. Colagenul se bazeaza pe tropocollagen ca bloc de constructie si fibronectina si integrina pentru transportul acestuia. Aceste molecule mai mari sunt compuse din câteva sute de aminoacizi combinati perfect pentru a functiona in cadrul retelei complexe care este pielea.
Pielea utilizeaza in mod continuu aminoacizi pentru procesele de intretinere si reparare
Trebuie subliniat faptul ca pielea are complexitate mare, lucru care o face sensibila atât la lipsa, cât si la surplusul unor substante esentiale. Iar acest lucru este valabil atât pentru intretinerea pielii, cât si pentru repararea ei. In fiecare an din viata adulta, circulatia la nivelul pielii scade cu aproximativ un procent. Pâna la vârsta de 50 de ani, pielea primeste cu aproximativ 25% mai putini nutrienti, lucru care influenteaza producerea de colagen si elastina. In plus, deficitul afecteaza si procesele de intretinere ale pielii. Solutia acestor probleme nu este reprezentata de procedurile agresive, precum exfolierea dura, ci mai degraba de alimentarea pielii cu aminoacizii si proteinele necesare.
Viitorul ingrijirii pielii se bazeaza pe noi inovatii care restaureaza nutrientii pierduti si ajuta la eliberarea lor, astfel incât pielea sa poata functiona la nivel optim. Acesta este modul corect de pastrare a tineretii pielii si de conservare a functiei imune. Unul dintre beneficiile niacinamidei este efectul de vasodilatare, acesta crescând nivelul de alimente, inclusiv aminoacizi, la nivelul pielii. Substante precum factorul endotelial de crestere vasculara (VEGF) si factorul de crestere a hepatocitelor (HGF) ajuta la formarea de noi vase de sânge, pastrând capacitatea de regenerare si intinerire. Aminoacizii din produsele de ingrijire a pielii pot ajuta la accelerarea productiei de proteine cheie. In mod ideal, toate aceste metode sunt folosite pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Utilizarea topica a aminoacizilor este recomandata in primul rând pentru ca au o greutate moleculara medie de 110 daltoni, care este mult sub pragul de 500 daltoni. Acest prag reprezinta un ghid pentru formulatori, ghid care arata ca moleculele de peste 500 de daltoni penetreaza pielea mult mai greu. O abordare extrem de eficienta in formulari este tehnologia „zinc finger”, care utilizeaza aminoacizi individuali, in combinatie cu acid ascorbic si minerale, pentru a activa modificari dramatice ale pielii, inclusiv repararea ADN-ului si a tesutului cicatrician. Procedeul se deosebeste de o lunga lista de peptide care sunt absorbite cu o mai mult mare greutate, deoarece in cele mai multe cazuri acestea depasesc cu mult 500 de daltoni.
Lipsa factorilor de crestere se mareste odata cu vârsta. Acestia contin mii de aminoacizi in fiecare molecula. Lipsa de aminoacizi conduce la lipsuri in producerea de factori de crestere. Crearea de noi vase de sânge face parte din rolul lor, dar si productia de colagen si elastina, repararea ranilor si cea mai mare parte a activitatilor imunitare ale pielii. O descoperire recenta in imbunatatirea productiei de factor de crestere, utilizând celulele stem umane si fibroblaste, a devenit acum disponibila. Putem asista la o crestere de 350% a proteinelor esentiale pielii, cum ar fi fibrilina, fibronectina, tropocollagenul si tropoelastina, printre alte 600 de proteine identificate. Acest lucru este imbucurator, având in vedere ca pâna in prezent majoritatea acestor proteine nu erau disponibile. Chiar si colagenul cu aplicare topica era derivat animal si iradiat in general, astfel incât absorbtia in piele era imposibila. Utilizarea celulelor stem ne permite sa avem acces la colagen si la proteine cheie.
In concluzie, aminoacizii sunt esentiali pentru sanatatea pielii, iar prezenta lor scade, din pacate, odata cu cresterea vârstei. Completarea lor cu produse cu aplicare directa este benefica pielii. Aminoacizii din legaturile peptidice nu sunt la fel de bine absorbiti, datorita marimii, care ii impiedica sa ajunga in straturile mai profunde ale pielii. Prin furnizarea de aminoacizi individuali, pielea este capabila sa produca peptidele de care are nevoie. Orice poate ajuta la imbunatatirea circulatiei la nivelul pielii – indiferent daca este niacinamida sau factori de crestere – va imbunatati livrarea de aminoacizi si va ajuta la cresterea puterii de reparare si regenerare.